با قورت دادن آدامس در بدن کودک چه اتفاقی می‌افتد؟

وقتی کودک غذایی را می‌خورد، ابتدا در دهان به قطعات ریز خُرد می‌شود، آنزیم‌های بزاق تا حدی آن را تجزیه کرده و به آسانی وارد دستگاه گوارش می‌شود. در معده اسید معده غذا را کاملاً تجزیه کرده، پس از هضم غذا و جذب مواد باقیمانده غذا به راحتی وارد روده می‌شود. اما این مراحل برای آدامس طی نمی‌شود.

آدامس از پلیمرهای طبیعی یا مصنوعی ساخته شده است که آن را رزین می‌گویند. رزین آدامس بیشتر برپایه لاستیک بوتیل بوده که ماده‌ای خطرناک است. جای نگرانی نیست چون بوتیل آدامس هضم نمی‌شود تا بخواهد وارد خون شود. اما در دستگاه گوارش باقی می‌ماند تا زمانی که دفع شود.بنابراین آدامس در طول دستگاه گوارش کودک حرکت می‌کند. این اتفاقی است که برای آن می‌افتد.


ماندگاری آدامس در معده کودکان چند روز است؟

شما چه فکر می‌کنید؟ یک ماه؟ هفت سال؟ اصلاً خارج نمی‌شود؟ رزین، این ماده هضم‌نشدنی پس از یک یا دو روز حرکت می‌کند و از طریق مدفوع از بدن خارج می‌شود.

این بدان معنی نیست که نسبت به قورت دادن آدامس در کودکان بی‌توجه باشیم و بگوییم دفع می‌شود. چون برخی گزارشات پزشکی حاکی از آن است که تعداد زیادی آدامس از روده خارج نشده و پزشکان مجبور به عمل جراحی روده شده‌اند.

حتی اگر عوارض قورت دادن آدامس به آن شدت هم اتفاق نیفتد، باز هم تکرار این قضیه به سلامتی کودک آسیب می‌رساند و حتی ممکن است موجب انسداد و چسبندگی روده شود که در قسمت بعد در مورد آن صحبت خواهیم کرد.


آیا قورت دادن آدامس در کودکان مضر است؟

اینکه قورت دادن آدامس کشنده نیست، دلیلی بر بی‌خطر بودن آن برای کودکان نیست! بعضی از خطرات آدامس خوردن کودکان را در ادامه بخوانید.

۱. قورت دادن آدامس مخصوصاً در مقادیر زیاد باعث یبوست کودکان می‌شود. چون حاوی مواد تشکیل دهنده‌ای مانند سوربیتول و مالتیتول بوده که باعث انسداد روده می‌شود. در این صورت پزشک باید آدامس‌ها را به صورت قطعات ریز شکسته و از روده کودک خارج کند. تأکید می‌کنیم این اتفاق در صورتی می‌افتد که کودک هر روز تعداد زیادی آدامس بجود، گاه به گاه و یک آدامس کوچک اشکالی ایجاد نمی‌کند.

۲. قبلاً گفتیم که آدامس ممکن است باعث انسداد روده شود و اگر آدامس به همراه یک چیز غیرقابل تجزیه مثل یک سکه و یا حتی مقداری نخودچی بلعیده شود؛ یعنی اگر جسم خارجی غیرقابل جذب داخل آدامس قرار داشته باشد که از آن توده بزرگی بسازد، امکان انسداد دستگاه گوارش افزایش پیدا می‌کند.

۳. پایه آدامس یا همان رزین هضم و جذب نمی‌شود، اما کل آن توسط اسید هیدروکلریک هضم و نابود می‌شود و مواد افزودنی آن همچون شیرین‌کننده‌ها، نگه‌دارنده‌ها و طعم‌دهنده‌ها جذب و وارد خون خواهند شد. یکی از شیرین کننده‌های مصنوعی موجود در آدامس «آسپارتام» نام دارد که در داخل بدن تبدیل به ماده‌ای سمی می‌شود.


آدامس برای کودکان چه خطراتی دارد؟

آدامس جویدن برای بچه‌ها جالب است، اما خطراتی دارد. این خطرات را با فرض اینکه حتی اگر کودکان آدامس را قورت ندهد، مطالعه کنید.

۱. آدامس بخصوص اگر کشسانی آن بیشتر باشد، به راحتی به سمت نای می‌رود و در اثر بسته شدن مجرای تنفسی توسط آدامس کودک خفه خواهد شد.

۲. احتمال دارد کودک آدامس را از دهانش بیرون آورده و بعد از تماس با سطوح خارجی و حتی دست کثیف دوباره به دهانش بگذارد که باعث ورود میکروب‌ها به دهانش خواهد شد.

۳. آدامس‌های قنددار برای دندان کودکان مضر و از علل فساد و پوسیدگی دندان شیری کودکان محسوب می‌شوند. دهان برای رشد باکتری‌های مختلف جای مناسبی است مثل باکتری‌هایی به نام «استرپتوکوکوس» که مسئول تخریب دندان‌ها هستند. پس الزاماً آدامس‌های بدون قند برای فرزندتان بخرید. این آدامس‌ها از پوسیدگی دندان‌های کودکان جلوگیری می‌کنند. این به معنای بی‌خطر بودن این نوع آدامس‌ها نیست. اجازه ندهید کودکتان بیش از یک عدد از این آدامس‌ها را استفاده کند، چون اسهال می‌گیرد.

۴. جویدن آدامس باعث نفخ شکم کودک می‌شود دلیلش هم این است که کودک همراه با آدامس جویدن مقدار زیادی هوا می‌بلعد. آن‌وقت باید به دنبال راه‌هایی برای کاهش و درمان نفخ شدید باشید. اگر کودکتان یا نوجوانتان زیاد آدامس می‌جود ممکن است از دل درد و حتی سردرد شکایت کند. به او یاد بدهید با دهان بسته آدامس بجود.


کودکان از چه سنی می‌توانند آدامس بجوند و آن را قورت ندهند؟

شاید خودتان اهل آدامس خوردن هستید و دوست دارید کودکتان را هم آدامس‌خور کنید! عجله نکنید. کودکان در سنین پایین فرق آدامس و آب‌نبات را نمی‌دانند. آن‌ها خطرات ناشی از قورت دادن آدامس و معنی هشدار‌ها و برحذر داشتن‌های شما و کلماتی مانند خفه می‌شوی، قورت نده، آدامس هضم نمی‌شود، روده‌هایت به هم می‌چسبد و... را متوجه نمی‌شوند! حتی گفتن اینکه در معده‌ات درخت آدامس رشد می‌کند هم احتمالاً بی‌فایده باشد. پس بهتر است تا زمانی که کودک معنی بیرون انداختن آدامس از دهان را متوجه نشده و پیش از پنج سالگی به آن‌ها آدامس ندهیم.
 
نکته دیگر اینکه باید بدانید چه آدامسی به کودک بدهید. آدامس‌های زایلیتول که با طعم شیرین موجود هستند، آدامس‌های بدون قند، ‌فلورایددار و آدامس‌های ضدپوسیدگی از آدامس‌های بی‌خطر محسوب می‌شوند. برخی آدامس‌ها نیز خطر بیشتری دارند، آدامس‌های قنددار را که پیش از این گفتیم و آدامس‌های دارچینی نیز مناسب کودکان نیستند زیرا باعث بروز حساسیت در دهان کودک و آفت دهان می‌شوند.


کودکتان آدامس قورت داده، خیلی نگرانید و نمی‌توانید کاری نکنید؟

طبق آنچه تا اینجا گفته شد، قورت دادن یک آدامس توسط کودک مسئله‌ای نیست که والدین را نگران کند یا نیاز باشد دست به عمل خاصی بزنند چون خودش دفع می‌شود. احتمال دارد بعد از قورت دادن آدامس کودک احساس دل درد داشته باشد و شما در پی مطالعه درباره دل درد کودکان و درمان های خانگی باشید. به دلیل اینکه احتمال یبوست هست؛ غذاهای ملین مثل سوپ، شیر، خاکشیر و... به کودک بدهید. حواستان باشد زیاده‌روی نکنید و سن کودک را برای تجویز درمان‌های خانگی در نظر بگیرید.

استرس‌های ناشی از آدامس فقط شامل قورت دادن آن نیست، بعضی از کودکان مخصوصاً دختربچه‌ها آدامس را به موهای خود می‌چسبانند. بجای اینکه هول شوید و دست به قیچی ببرید؛ کیسه یخ روی موهای او گذاشته و یا از روغن اکالیپتوس استفاده کنید. لباس‌های آدامسی را نیز داخل فریزر بگذارید.


منبع: سایت ستاره